Інтер’єр у стилі Бохо

Інтер’єр у стилі Бохо

05.07.2022 Off By admin

Ідеологія стилю
Для бохо характерна практично повна відсутність обмежень у використанні кольорів, фактур, форм та матеріалів. Цим він схожий з максималізмом та еклектикою, проте між ними є суттєві відмінності:

Максималізм є не стільки повноцінним стилем, скільки явищем, завданням якого є наповнення інтер’єру якомога більшою кількістю меблів і декору.
Богемний стиль може бути досить мінімалістичним — проте, ні в якому разі не аскетичним.
Еклектика відрізняється тим, що поєднує в собі відразу кілька стилів, тоді як бохо поєднує окремі елементи, які можуть бути і представниками одного стилю, і десятків стилів.
Головне, щоб вся композиція мала якусь спільну ауру, «розповідала одну історію».
Будинок або квартира в богемному стилі мають такі риси:

нагадують житло затятого мандрівника або схожі з антикварною лавкою;
викликають образи хіпі, місця збирання поетів, акторів та інших «вільних художників»;
асоціюються з кальяном та розслабленою музикою, затишком та неквапливістю;
за наявності дорогих елементів все одно виглядають більшою чи меншою мірою «кричаще», не випадково французьке слово boheme дослівно перекладається як «циганщина»;
інтер’єр зручний, адже представники богеми – сибарити, які цінують комфорт!

3 шляхи створення богемного інтер’єру
Створити інтер’єр у стилі «бохо» можна 3-ма шляхами.

1-й шлях найпростіший
Використовувати меблі та декор абсолютно будь-яких стилів та напрямків, підбираючи їх не за формою чи матеріалом, а в єдиній колірній гамі. Можливо, результат, що вийшов, буде більш спокійним, ніж ви очікували, але зате у вас не буде можливості «переборщити».

2-й шлях є повною протилежністю першому.
Тут усі предмети інтер’єру підбираються в єдиному стилі, а бохо народжується зі всіляких поєднань кольорів, візерунків та фактур.

3-й шлях, що поєднує в собі два перші.
Він тернистий і складний, і для його втілення вам знадобиться відмінний художній смак та почуття міри. Якщо все це є, значить, у вас вийде тонко поєднати кольори, форми, орнаменти і матеріали, створивши «маленький всесвіт» творчої людини.

«Богемні персонажі»
Будучи стилем творчих людей, що люблять вишуканість і розкіш, бохо багато в чому і сам схожий на життя – трохи сумбурне, але яскраве і цікаве. Як у життєвих історіях, у бохо також є «головні персонажі», знайомство з якими допоможе при створенні богемного інтер’єру.

Строкатість
Створюючи інтер’єр бохо, приготуйтеся отримати справжню «клаптечну ковдру», в якій ви зшиєте воєдино хутро та дерево, кування та лакові поверхні, мідь та ситець, предмети сучасного мистецтва та старовинні раритети.

Хендмейд, етніка, антикваріант
Все, що зроблено руками, наприклад, в’язані серветки та печворк, ідеально вписується в стиль бохо. Також богемний стиль важко уявити без речей з історією. Бабусин комод, привезена з далекої поїздки африканська статуетка, китайська скринька — все, що близько і дорого господарям, займе в богемному інтер’єрі гідне місце.

Дорогі чи незвичайні речі
Це можуть бути статуетки, дизайнерські меблі, картини, книги з мистецтва, виставкові каталоги та інші предмети, що підкреслюють «богемність» людей, що живуть у цьому інтер’єрі.

Зручність та ще раз зручність!
Ось один із девізів стилю справжніх сибаритів. Велика кількість текстилю, зручні меблі, художній безлад, свобода від будь-яких рамок і стереотипів: богемний інтер’єр – це інтер’єр в якому живуть, творячи і радіючи життю!

Все ж таки бохо – стиль екзотичний і мало поширений. Найчастіше і практичніше використовувати лише його елементи в окремих кімнатах, що зазвичай ми робимо на практиці у своїй роботі.