Ландшафтний дизайн для новачків

Ландшафтний дизайн для новачків

05.07.2022 Off By admin

Незважаючи на технічний прогрес і шалений темп життя, все більше людей мріють жити подалі від галасливого пильного міста серед зелені та співу птахів, присвячувати свій вільний час вирощуванню квітів та декоративних рослин. Багато хто прагне вести здоровий спосіб життя і хоче забезпечити свою сім’ю врожаєм корисних фруктів та овочів. І в місті нас не залишає бажання зробити своє довкілля красивим, зручним для життя і роботи, оточити себе запашними рослинами.

Зросли вимоги до благоустрою ділянки та горезвісні дачі розміром 6 соток з самотнім будиночком та грядками вже мало кого влаштовують. Садівникам-початківцям буває непросто розібратися в потоці інформації і не уникнути помилок. Та й досвідченим садівникам зі стажем також хочеться йти в ногу з мінливою садовою модою та перетворити свою ділянку на кшталт сучасних вимог до комфорту. Тому сьогодні ми зробили добірку статей, опублікованих на порталі «Ваш сад», які допоможуть не розгубитися і зробити ділянку стильною, красивою та комфортною для всіх членів сім’ї.

Якщо ви стали щасливим власником земельного наділу і тільки збираєтеся облаштовувати свою нову ділянку, перш за все, необхідно зайнятися плануванням майбутніх будівель та висадок на папері. Повірте, це дуже важливий етап, адже у садівництві, як ніде, результат часто буває видно не відразу, а за кілька років, коли переробки вже утруднені, а іноді й неможливі. Щоб даремно не витратити кошти і не переробляти зроблене, втрачаючи час і сили, озброїться аркушем паперу в клітку і накидайте спочатку в масштабі план свого наділу з усіма будовами, комунікаціями і деревами, що вже є на ньому. Якщо ділянка неправильної форми або має складний рельєф, радимо відразу замовити геодезичну зйомку спеціалістів.

Не варто поспішати одразу ж приступати до креслення плану. Опитайте членів сім’ї, як вони бачать майбутню садибу. Потреби та очікування людей старшого покоління та дітей можуть сильно відрізнятися. Дітям та молоді потрібно багато вільного простору для рухливих ігор, занять спортом та місце для пікніка з друзями. Старше покоління, крім урожайних грядок та плодового саду, мріє про відокремлений куточок для тихого відпочинку подалі від шуму та суєти. При цьому навесні хочеться поніжитися на сонечку, подалі від протягів, а влітку сховатися від спеки в тіні, вдихаючи аромати квітів та пряних трав.

Батькові сімейства потрібен надійний зручний гараж або навіс для машини, та й майстерня не завадила б. Мама мріє про паліпник, що потопає в квітах, і затишну терасу для ранкової кави. Як усім догодити та передбачити потреби сім’ї на багато років уперед? Коли починаєш складати списки побажань, здається, що запитань більше ніж відповіді. Чи хочете ви завести собаку? Чи потрібний басейн? Яку площу ви готові відвести під город чи на ділянці будуть лише декоративні рослини? Скільки часу ви готові витрачати на догляд за садом та газоном? Без такої попередньої роботи, на жаль, не обійтись. Детальний аналіз очікувань та можливостей допоможе уникнути помилок та розчарувань.

Створення саду вашої мрії – творчий і дуже захоплюючий процес. На щастя, в журналах та в Інтернеті інформації та порад досвідчених людей сьогодні дуже багато і за бажання цілком достатньо. Не впадайте в паніку і не намагайтеся осягнути неосяжне. Звичайно, на невеликій ділянці не все з задуманого можна розмістити. Тим паче корисно одразу розставити пріоритети та заздалегідь дізнатися, як раціонально використовувати кожен метр площі.

Дуже важливо надати елементам саду багатофункціонального характеру, наприклад, запастися доладними садовими меблями, зробити розсувні перегородки та навіси, розбірні спортивно-ігрові снаряди, переносний мангал. Отже потрібно передбачити місця їх зберігання. Спробуйте замість окремої альтанки прибудувати підняту терасу до будинку з боку саду, а теплицю – до південної стіни гаража. Не обов’язково будувати стаціонарний басейн, який займає багато місця, вимагає дорогого обслуговування, але в нашому кліматі, у кращому випадку, буде використано лише кілька літніх місяців. Дітям достатньо надувного басейну, який легко переміщається та забирається, якщо потрібно звільнити майданчик для ігор або пікніка з великою компанією.

У населених пунктах та садових товариствах під забудову, як правило, виділяються дуже вузькі та довгі земельні наділи. І тут доводиться вирішувати відразу кілька завдань. Як розмістити будинок, господарські будівлі та сад на такій ділянці, щоб зробити його візуально пропорційним та зручним для проживання? Як ненав’язливо відгородитися від поглядів цікавих сусідів і серед щільної забудови почуватися самотньо та комфортно? Ландшафтні дизайнери радять не розміщувати всі будівлі і рослини, що висаджуються, вздовж бічних кордонів, тим більше не прокладати одну пряму доріжку посередині з краю в край, як це часто роблять наші співвітчизники. Таке планування ще більше наголошує на невигідній формі протяжної ділянки.