Різноманітність осіннього саду

Різноманітність осіннього саду

05.07.2022 Off By admin

Раніше вирощування овочів у власному саду сприймалося багатьма людьми як зрозуміле. Плодові сади служили підмогою в харчуванні і були досить поширені. І тільки привілейовані могли дозволити собі садити дерева, чагарники або квіти в декоративних цілях. Зі зростанням добробуту людей змінювалося і призначення садів. Вирощування продуктів харчування втрачало значення, дедалі більше уваги приділялося декоративним садам. Зараз вирощування овочів та фруктів переживає свій справжній ренесанс.

Різноманітність фруктів
У вересні–жовтні у плодовому саду врожайний сезон у розпалі. В цей час дозрівають не тільки яблука та груші, але й менш відома, і дуже корисна айва звичайна (Cydonia oblonga), а також пізні сорти сливи. Айва – абсолютно незаслужено забуте плодове дерево, яке відоме людям з давніх-давен і все частіше стало вирощуватися садівниками. При цьому є всі підстави садити ці маленькі дерева або чагарники на сонячних, захищених від вітрів ділянках: у травні, коли ще немає листя, на гілках розпускаються білі або ніжно-рожеві квітки, в середині літа з’являються молоді плоди, які дозрівають тільки до пізньої осені. .

Плоди діаметром близько 12 см схожі на яблука лимонного або темно-жовтого кольору округлої або грушоподібної форми. Спочатку вони вкриті гарматою, але з дозрівання стають восково-гладкими. Плоди айви довго випромінюють стійкий аромат, який можна порівняти з ананасовим. Як правило, в натуральному вигляді айву не їдять через грубу м’якоті та високий вміст дубильних речовин та органічних кислот. З неї готують варення, узвари, лікери та інші делікатеси.

Яблуні раніше і зараз
Яблуні також є дуже давньою культурою. Протягом багатьох століть дикорослі види яблунь одомашнювали, схрещували між собою, у результаті з’явилося безліч культурних сортів. На сьогоднішній день у домашніх садах вирощують навіть такі сорти, які важко знайти у продажу. Яблука – це універсальні фрукти, які смачні як у свіжому, так і переробленому вигляді. Зрілість деяких сортів, а саме зимових яблук, настає у лежанні після кількох місяців зберігання.

В даний час існує величезний вибір низькорослих плодових дерев і чагарників, які не займуть багато місця навіть у найменших міських садах. Деякі плодові дерева з вузькою кроною досягають висоти людського зросту, тому їх можна вирощувати в діжці на балконі або на терасі.

На сьогоднішній день широко використовується в садівництві метод плоского або шпалерного формування плодових дерев. Вирощені таким методом дерева та чагарники не вимагають багато місця, проте вони отримують більше світла, повітря та тепла, підвищується ефективність поливу, у результаті покращується якість урожаю.

Ботанічні багатства
Осінь дарує нам не тільки ароматні овочі та фрукти з власного саду, це час, коли багато рослин хваляться своїми надзвичайними властивостями. Візьмемо, наприклад, клематис, улюблений усіма нами завдяки гарним фіолетовим оксамитовим квіткам. З настанням осені ці витончені ліани прикрашають оригінальні насіннєві коробочки. У деяких дикорослих видів, як, наприклад, у тангутського клематису по закінченню цвітіння з’являються пружинисті, яскраво-сріблясті насіннєві коробочки, що нагадують мініатюрні перуки, які прикрашають рослину до зими.

Восени привертає увагу біла сосна японська (Pinus parviflora). Це витончене дерево, що повільно росте, володіє щільною конусовидною кроною і довгою темно-зеленою хвоєю, яка має сріблясто-блакитуватий відтінок. Вже у молодому віці у білої сосни з’являється багато декоративних шишок, які дозрівають восени.

Фарби в осінньому саду
Напрочуд багатий асортимент садових рослин, які здатні прикрасити осінній сад, коли повітря пронизане свіжістю, а погода все менше радує нас сонячними та теплими днями. Вся природа вбирається в яскраво-жовті та червоні одяги.
Приміряє він яскраво-червоні, рожеві і білі намисто з великих, немов фарфорових плодів, що не опадають до весни, пернеттія гострокінцева (Pernettya mucronata). Ці плоди-намистинки утворюють красивий контраст до невеликого, блискуче-зеленого листя. Цікаво, що чагарник пернеттії представлений чоловічими та жіночими рослинами. Для того, щоб жіночі рослини рясно плодоносили, їх необхідно вирощувати поряд із чоловічими, які не утворюють плодів. Так як рослина містить отруйні речовини, не рекомендується висаджувати їх у саду, де є маленькі діти.

Не дуже відомий, але не менш ефектний листопадний чагарник каріоптеріс (Caryopteris). Наприкінці серпня – на початку вересня на ньому з’являються запашні сині квітки, аромат яких поширюється по всьому саду. У жовтні, коли опадають квітки, каріоптеріс не втрачає декоративності завдяки своєму жовтому, помаранчевому та коричневому листю.